Sivka iz Marnega

Zadnji junijski konec tedna je bil na Marnem Praznik sivke.

Tridnevni dogodek je pripravila priljubljena vrtnarka Damjana Napret Čeperlin, ki jo je sivka že pred časom popolnoma prevzela. 

Tako zelo se je navdušila nad to dišečo rastlino, da je na njivi ob rastlinjakih, ki je bila prazna, posadila 1600 sadik sivke. Leži na ravnini in se počasi dviguje, kar je kot nalašč za lične vrste sivke. »Poleg tega pa na prevalu pogosto piha in sivki takšno podnebje ustreza,« pove Damjana, ki je upravičeno ponosna na to, da je uspela sivko približati tudi Zasavcem. Še podrobnejše jo je predstavila na tridnevnem dogodku, na katerem so se ji pridružili tudi lokalni ponudniki izdelkov iz sivke in drugih zelišč ter predstavniki lokalnih društev in drugi, ki pomagajo uresničevati njeno idejo. Predstavili so se družinsko podjetje Virin iz Rimskih Toplic, ki ga vodi Janko Rode, v katerem se že 15 let ukvarjajo s predelavo zdravilnih in aromatskih rastlin in prenosom znanja o njih, Zeliščni vrt Cvetka, Društvo za zdravilne rastline Zasavje, Kmetija Žerko z izdelki iz industrijske konoplje, Plave Orlice, ki so izdelovale unikatne vrečke za sivko, Turistično društvo Hrastnik, Društvo kmečkih žena Hrastnik in Fotoklub Dol pri Hrastniku, vsak dan pa je bilo poskrbljeno tudi za kulinarično ponudbo. Prvi dan je za goste poskrbela Gostilna Zadružnega doma Čeče, drugi dan Kulinarijum, tretji dan pa Aqua Roma. 

Obiskovalci so tako spoznavali sivko in druga zelišča, izdelovali šopke in venčke iz sivke, se fotografirali na sivkinem polju, vsak dan zjutraj je ob njivi s sivko potekala tudi joga, ki jo je vodila Fanči Moljk, v petek so se v Vrtnarstvu Napret srečali člani GIZ-Profesionalna vrtnarska družba, katerega članica je Damjana, dogodek so obiskali tudi starodobniki in konjeniki, za svoje prvo srečanje pa so ga izrabile tudi ženske, ki nosijo ime Jerica. 

Poleg sivke Damjana že dvajset let vzgaja in prodaja najrazličnejše okrasne in balkonske rastline, strankam pa rada prenaša tudi informacije o negi rastlin, pa tudi o trendih na tem področju, ki jih spoznava na strokovnih sejmih in drugih prireditvah. 

Damjana pravi, da je pripravila Praznik sivke na Marnem za svojo dušo. 

Sivka z Marnega je blagovna znamka Vrtnarstva Napret, ki jo je Damjana oblikovala sama. 

(vir: Obrtnik julij/avgust 2016; Eva Mihelič, fotografije, tudi iz naslovnice last Damjane Napret Čeperlin).